Hitler-restaurant presset til navnebytte

Eieren av nyåpnede Hitler's Cross i Bombay angret seg etter åpningen.

OLE-TOMMY PEDERSEN
Fredag 25.08.2006, 03:38
oppdatert 04:49

(Dagbladet.no): Denne uka fikk restauranten Hitlers Cross storbyen Bombay i India mye oppmerksomhet rundt åpningen - noe som nok heller skyldes deres noe dristige valg av navn og visuell profil enn kjøkkenets gastronomiske kvaliteter.


Opprinnelig er svastikaen, som Nazi-Tyskland adopterte som sitt symbol, et fordums hindusymbol for hell og lykke, og er et vanlig syn rundt om i India, skriver
Associated Press.


Hitler-plakat
Men koblingen med Hitler, den gjenkjennelige fargepaletten og ikke minst et stort bilde av føreren selv i restauranten åpningsdagen, fikk talsmenn for Bombays rundt 4500 jøder til å se både svart, hvitt og rødt.

Etter først å ha nektet, kunngjorde restauranteier Puneet Sablok torsdag at navnet på hans mathus skal endres. Avgjørelsen ble tatt etter et møte med de jødiske representantene.

- Når de fortalte meg hvor opprørte navnet gjorde dem, bestemte jeg meg for å forandre det. Jeg vil ikke såre folks følelser, sier Sablok til AP. Han forsikrer at navnet ble valgt bare for å tiltrekke seg oppmerksomhet, og ikke på noen måte mener å glorifisere nazismens ideologier og handlinger.


Diplomatisk press
Restauranten, som foreløpig ikke har fått noe nytt navn, ligger i Bombays forstad Navi Mumbai, og serverer pizza, salat og bakkels. Det vites ikke om menyen på Hitlers Cross gjenspeiler sitt navneopphav sine preferanser i matvegen.

- Navnet har sjokkert oss og alle riktig tenkende personer rundt om i verden, sier styreformann for den jødiske føderasjonen i India, Jonathan Solomon, til BBC.

Han fikk blant annet hjelp av generalkonsulen i både Israel, Tyskland og USA, såvel som hjemlige myndigheter, for å overbevise restauranteierne om at et navnebytte måtte til.

http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/08/25/474847.html

 

www.safsaf.org