30 ǡ

STOR STJERNE: Igor Vovkovinskiy er, med sine 240 centimeter, den høyeste nålevende mannen i USA. I år er han også blant de største stjernene i Eurovision - der han deltar for hjemlandet Ukraina. Til sammenlikning måler Dagbladets utsendte 170 centimeter. Video: Merete Skogrand / Dagbladet

2,4 meter høye Igor (30) er Amerikas høyeste mann

Folk reagerer med å skrike, rygge bakover eller løpe i motsatt retning

KVITT SVULSTEN: Igor ble født med en svulst på hjernen som førte til at han vokste raskere enn normalt. Sju år gammel fikk han svulsten fjernet, men fortsatte å vokse fram til han var rundt 20 år gammel. Da stoppet målebåndet på 240 centimeter. Foto: Merete Skogrand / Dagbladet

MALMØ (Dagbladet): Til tross for at ukrainske Igor Vovkovinskiy (30) hverken synger eller danser på Eurovision-scenen, er han blant deltakerne som så langt har fått desidert mest oppmerksomhet.

Årsaken? Igor rager hele 240 centimeter over bakken og er Amerikas høyeste mann.

Han har blitt hanket inn av det ukrainske teamet for å bære inn artisten Zlata Ognevich på scenen. 

- Zlatas team fortalte meg hva de planla, hva de ville gjøre og hvilken historie de ville fortelle. Det var veldig, veldig lett å si ja.

 

Utfordrende møte med USA

Særlig gøy synes Igor det er å representere hjemlandet. Sju år gammel flyttet han nemlig til Minnesota i USA, slik at han kunne få den medisinske hjelpen han trengte.

 

Den 2,4 meter høye mannen ble født med en svulst på hjernen, som presset mot hypofysen - den delen som kontrollerer veksthormonene. Vanligvis frigjøres disse litt etter litt, men for Igors del, sørget svulsten for at veksthormonene konstant ble frigjort. 

Han ser tilbake på tida da han og familien ankom Amerika som svært utfordrende.

- Da vi kom, kunne vi bare tre ord: hello, goodbye og thank you. Vi måtte lære engelsk fra bunnen av. Vi måtte bryte språkbarrieren, kulturbarrieren... Alt er annerledes i USA: Fra helligdagene folk markerer til måten folk oppfører seg på gata. Vi var ikke vant til at folk smilte overalt, vi syntes det var rart. I årene som fulgte møtte vi hundrevis av hindre.

 

Planlegger bilkjøp i månedsvis

Etter å ha bodd i Minnesota i 23 år, opplever han hverdagen som normal. Han har fullført high school og studert jus på college. 

 

- Det blir bare annerledes når jeg må gjøre ting som å kjøpe klær, bestille klær eller som nå, når jeg planlegger å kjøpe ny bil. Det krever måneder med planlegging. Så jeg møter fortsatt mange hindre, sier Igor.

Etter en vellykket operasjon ved en klinikk i Minnesota, ble Igor kvitt hjernesvulsten. Likevel fortsatte han å vokse fram til han var om lag 20 år gammel.

- I vår by og i vår stat, er folk vant til å møte meg. De har sett meg i over 23 år, og lest om meg. Men når jeg drar ut av staten eller utenlands, er det mye det samme: Folk spør om bilder, hvor høy jeg er, hvilken skostørrelse jeg bruker... Slike spørsmål.

 

- Menneske, ikke museum

Det er ikke alltid Igor er like komfortabel i møte med nye mennesker. 

- Det er irriterende når folk er uhøflige. Mange, når de ser meg, roper til meg og forventer at jeg skal svare. Andre begynner å dytte, dra eller strekke seg etter meg. Det blir irriterende og forstyrrende. Men hvis folk tar seg tid til å introdusere seg selv, si hei og behandle meg som et menneske framfor et museum, har jeg vanligvis ingen problemer med å svare på spørsmål eller ta bilder.

 

Selv mener han at ett av hans talenter er å sette mennesker ut av spill. 

- Mange steder hvor jeg går, for eksempel hver gang jeg kommer ut av heisen, reagerer folk gjerne med å skrike, rygge bakover eller løpe i motsatt retning. Jeg synes det er morsomt, for jeg ser ikke på meg selv som en skummel person, og disse menneskene er ofte uskolerte og gjør det for oppmerksomhet. 

 

Drømmer om skuespillerkarriere

I flere år studerte han jus i Minnesota, men hadde etter hvert ikke råd til å fortsette utdanningen. Nå satser han alt på skuespilleryrket, og har allerede spilt i både filmer og reklamefilmer. 

 

- Min største drøm nå er å bli skuespiller, og å gjøre meg kjent som en tillitsfull person, en man kan stole på og som kan portrettere mange forskjellige typer skuespillerstiler. Bare å være kjent som en som er flink i sitt arbeid.

Planen er å flytte til Los Angeles for å satse på skuespillerkarrieren for fullt, selv om han savner å bo i Ukraina.

- Jeg savner hjemlandet mitt veldig mye, men det er ikke mulig for meg å bo der fordi medisinene og behandlingen jeg trenger livet ut ikke er tilgjengelig der, iallfall ikke som vi har råd til. Vi forsøker å besøke venner og slektninger minst annet hvert år. 

 

Har stalkere

Som Eurovisions bokstavelig talt største stjerne, har han fått stor oppmerksomhet. Han forteller at møtet med Sverige har vært fint, men helt uten ubehagelige opplevelser har det ikke vært:

 

- I et par dager var det et par stykker på forsiden som alltid kikket etter meg i lobbyen, men heldigvis har jeg ikke sett dem på et par dager. Det var min første opplevelse med stalkere.

Igor er glad i å reise, selv om det byr på mange praktiske utfordringer. Blant annet har han behov for en spesiallaget seng. 

 

Ingen forventinger

I går fikk Igor og Ukraina sin finalebillett, etter å ha blitt stemt videre fra den første semifinalen. Til tross for at han er sliten og ryggen er støl etter travle dager i Malmø, ser 30-åringen fram til å bære den ukrainske sangeren inn på scenen under finalen kommende lørdag.

 

Men han har ingen forventinger til den store finalekvelden:

- Det er første gang jeg er med på noe sånn som dette. Jeg har allerede opplevd så mye nytt: Å være på en scene foran så mange mennesker, å jobbe med noen som er så fantastiske som Zlata og hele hennes team... Hvis vi vinner, blir det bare en stor bonus. Jeg er bare fornøyd med å ha kommet så langt som dette. 

 

http://www.kjendis.no/2013/05/15/kjendis/eurovision/esc_2013/igor_vovkovisnkiy/ukraina/27197025/

 

 

 

 

 

 

safsaf.org - 16-05-2013