ندوات في 3-4 مارس - آذار، ايام صلاح الدين في دار الثقافة النرويجية مع ضيوف عرب وأجانب

 

Europeisk islam og arven etter El-Andalus

Saladindagene 3.-5. mars 2014 på Litteraturhuset

Hvordan har islam innvirket på europeisk kultur og historie?

Anouar Majid, Olivier Roy, Tariq Ali, Dominique Eddé, Rolf Erik Nystrøm og flere står på scenen når Litteraturhuset i mars arrangerer Saladindagerfor femte gang. I år er tema europeisk islam, og programmet tar utgangspunkt i historiske El-Andalus, området på den iberiske halvøy med muslimsk styre i middelalderen.

– Hvordan vi forstår historien påvirkes av konflikter i samtiden, og konflikter i samtiden påvirkes av hvordan vi forstår historien. Det er denne vekselvirkningen vi ønsker å gripe fatt i når vi i år setter fokus på Andalusia under Saladindagene, sier daglig leder Aslak Sira Myhre.


I nesten åtte hundre år (711-1492) var store deler av Spania og Portugal under muslimsk styre. Var det en periode preget av lykkelig sameksistens eller brutale og intolerante regimer? Epoken blir brukt som skremsel og eksempel av såvel høyreekstreme i Europa som ekstreme islamister.


–El-Andalus var sjølsagt verken himmel eller helvete, men i den stadig mer polariserte debatten om islam i Europa holder vi på å glemme at denne perioden ikke er et avslutta kapittel, men tvert om er med på å legge grunnlaget for Europa slik det framstår i dag, fortsetter Sira Myhre. – Europa har en lang islamsk historie, og den har arta seg forsjellig til forskjellige tider, avslutter Sira Myhre

Om programmet


– Vestens minoriteter har siden nedkjempelsen av islam i middelalderens Spania blitt betraktet på samme måte som maureren: som en evigvarende trussel mot den vestlige sivilisasjon, hevder den marokkansk-amerikanske forfatteren og ledende islamske intellektuelle Anouar Majid som er en av gjestene på Litteraturhuset denne uken. Han tar til orde for mer kjetteri i islam, som han mener må reformeres i tråd med opplysningstidas idealer, en påstand han utdyper i årets Saladinforedrag den 3. mars.


– Skyldes motsetningen mellom islam og vesten egentlig at vesten er kristen? Eller skyldes det heller at vesten har blitt sekularisert, og at religion ikke lenger har en like sentral stilling i selvforståelsen? Olivier Roy er en av Europas fremste forskere på islam og sekularisme i Europa og foredrar 4. mars om hvordan islam rekonstrueres i Europa.


For å diskutere betydningen av den nesten åtte hundre år lange perioden med muslimsk styre på den iberiske halvøya har Litteraturhuset invitert den fransk-mauritanske filmskaperen og forfatteren Karim Miské og historiker og forfatter Tariq Ali, som har skrevet et knippe historiske romaner om islams møte med kristne og jøder gjennom historien. Miské og Ali møtes på scenen den 3. mars. Dagen etter møter Miské sin fransk-libanesiske kollega Dominique Eddé til samtale.

Saladindagene avsluttes med et internasjonalt stjernelag av musikere, som vil undersøke den europeiske barokkmusikkens opprinnelse ved å se nærmere på den mauriske arven fra El-Andalus, onsdag 5. mars. Den internasjonalt ledende saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm har fått med seg to av Spanias ledende barokkmusikere, Raquel Andueza og Jesús Baena, den norske felespilleren Nils Økland og den vestafrikanske sangeren og koramesteren Solo Cissokho.

For fullt program og mer informasjon om deltakerne, se litteraturhuset.no/saladin.


Kontakt Aslak Sira Myhre (91 31 92 71) for ytterligere kommentarer.


Samtlige gjester er tilgjengelige for intervju. Kontakt Andreas Delsett (90 96 21 91) for intervjuavtaler og mer informasjon.

Bla i programkatalogen her:

http://issuu.com/litteraturhuset/docs/saladin_folder_2014_issuu/5?e=1369092/6670060

 

 

 

 

 

 

 

أرشيف سنة 2013 وما قبلها

-

العودة الى الصفحة الرئيسية

safsaf.org - 20-02-2014آخر تحديث