Programmet for årets Arabiske filmdager er ute!For fjerde året på rad arrangeres Norges eneste festival som utelukkende viser film fra og om den arabiske verden. Vi har i år utvidet festivalen med flere filmer, flere gjester, og ny festivalarena på nyoppussede Kino Victoria. Programmet er sluppet og rommer alt fra tyrkiske såpeseriers revitalisering av kvinnekampen i Midtøsten til frankofon familiekomedie fra Marokko, romantikk på Manhattan og aktivister på Tahrir-plassen.

Av Redaksjonen 17. mar 2014

Årets Arabiske filmdager er større enn noen sinne, og inneholder 15 filmer fra 11 land. Årets hovedgjest er ingen ringere enn den palestinske Hany Abu-Assad, og åpningsfilmer er Omar. Filmen var i år nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film, og dette er første – og kanskje eneste gang - gang du kan se den på kino i Oslo.

Døråpner til årets program

I år, som tidligere år, tar Arabiske filmdager opp aktuelle konflikter og den politiske utviklingen i den arabiske verden. Fra Syria viser vi Return to Homs, en unik dokumentarfilm som følger en gruppe motstandskjempere i landet fra 2011 til 2013. Fra Egypt viser vi The Square, Oscar-nominert for beste dokumentar, som følger noen av de mest sentrale aktivistenes kamp på Tahrir-plassen og spillefilmen Rags and Tatters som viser frem Egypt fra de marginalisertes ståsted.

En spesialseksjon i programmet tar for seg ulike vinkler på Israel-Palestina konflikten. Vi viser fire filmer, alle av regissører som kaller seg pro-palestinske, laget fra fire ulike ståsted og med helt ulike politiske budskap og implikasjoner. Filmene er Omar, signert palestinske Abu-assad, Peace After Marriage fra amerikansk-palestineren Ghazi Albuliwi, Thank God it's Friday fra den belgiske dokumentarfilmskaperen Jan Beddegenoodts, og Zaytoun fra den israelske regissøren Eran Riklis. Seksjonen viser hvordan det ikke finnes noe så enkelt som én pro-palestinsk posisjon og vi kan garantere at filmene sett sammen vil provosere publikum til å se annerledes på konflikten, uansett hvilket standpunkt de har i utgangspunktet

I tillegg til politisk orienterte filmer er årets program fylt opp med familiedrama, western, og feel-good filmer. Noen eksempler er Kismet, en dokumentar om hvordan tyrkiske såpeserier har revitalisert kvinnekampen i hele Midtøsten, nevnte Peace After Marriage om hvordan det går når en palestiner inngår et proforma-ekteskap med en israeler i New York og Rock the Casbah, en frankofon familiekomedie med både Nadine Labaki, Omar Sharif og Hiam Abbas i sentrale roller.

Få full oversikt over programmet og arrangementene under Arabiske filmdager.

Husk, at du kan lage din helt personlige filmkalender. Alt du trenger å gjøre er å trykke på stjernen som vises på filmbildene. Kalenderen legger dermed automatisk til den visningen som passer best inn i din personlige kalender. På denne måten slipper du å være redd for at noen av visningene kræsjer med hverandre, og du har en oversikelig visningsplan for festivalen.

Les mer om hvordan du skaffer deg festivalpass og enkeltbilletter her.

Kjøp billetter direkte hos Oslo kino.

 

 

أرشيف سنة 2013 وما قبلها

-

العودة الى الصفحة الرئيسية

safsaf.org - 25-03-2014آخر تحديث